Anoreksja, inaczej jadłowstręt psychiczny, jest zespołem chorobowym, który przejawia się świadomym ograniczaniem przyjmowania pokarmów i zmniejszaniem kaloryczności posiłków, co prowadzi do znaczącego spadku masy ciała i wychudzenia. Anoreksji towarzyszą liczne powikłania somatyczne, zaburzenia metaboliczne i hormonalne.
typ restrykcyjny – dominuje głodzenie się. Nie występują tutaj stany objadania się, nadużywania środków przeczyszczających, odwadniających, nie dochodzi do wymiotowania,
typ bulimiczny – dochodzi do niekontrolowanego objadania się, indukowania wymiotów, stosowania środków przeczyszczających.
Dość często błędnie uważa się, że anoreksja łączy się z brakiem apetytu, prawda jest jednak taka, że osoba chora odczuwa głód, ale odmawia jedzenia z obawy przed zwiększeniem wagi. Osoba chorująca na anoreksje ma zaburzone wyobrażenie własnego ciała. Ciągle żyje w przekonaniu, że ma nadwagę lub jest otyła.
Zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja, związane są nie tyle z potrzebą redukcji masy ciała, ile z lękiem przed przytyciem mimo utrzymywania niedowagi. Anoreksja to przewlekłe głodzenie się prowadzące do niedoborów żywieniowych i wyniszczenia. Jedzeniu towarzyszy poczucie winy, obsesyjne monitorowanie kalorii, dyskomfort wywoływany naturalnymi odczuciami fizjologicznymi. Wszelkie prozdrowotne ograniczenia żywieniowe nie prowadzą do spadku masy ciała poniżej należnej, opierają się na diecie zbilansowanej, niepowodującej niedoborów żywieniowych.
Międzynarodowa Klasyfikacja Chorób ICD-10 przedstawia następujące kryteria diagnostyczne anoreksji:
Objawy anoreksji z reguły zauważa się w okresie dojrzewania i są związane z nadmierną, niekiedy wręcz obsesyjną koncentracją na własnym wyglądzie i z przesadnym pragnieniem utrzymania szczupłej sylwetki. Nierzadko czynnikiem wyzwalającym jest wcześniejsza otyłość, towarzyszące dojrzewaniu zmiany proporcji ciała lub czyjaś krytyczna uwaga dotycząca wyglądu. Dużą rolę odgrywa obecne u nastolatków nadmierne skupienie na zewnętrznym wyglądzie i wrażliwość na ocenę otoczenia.
Z uwagi na niezwykle groźne konsekwencje związane z anoreksją naprawdę warto znać jej wczesne objawy (sygnały ostrzegawcze), a także najważniejsze czynniki ryzyka (przyczyny, elementy sprzyjające zachorowaniu).
Wśród różnego rodzaju objawów, mogących wskazywać na rozwijającą się anoreksję czy też wysokie ryzyko zachorowania, znajdują się m.in.:
Anoreksja może przybierać również postać bulimiczną, w której dochodzi do epizodów nadmiernego objadania się, a potem prób pozbycia się zjedzonego pokarmu lub zawartych w nim kalorii przez prowokowanie wymiotów, nadużywanie środków przeczyszczających lub intensywne ćwiczenia.
Warto pamiętać, że osoba, u której rozwija się anoreksja, będzie najczęściej zaprzeczać, że dzieje się z nią coś złego, i przekonywać, że jej działania to przejaw zdrowego trybu życia czy też dążenia do uzyskania optymalnego wyglądu.
Dokładna przyczyna anoreksji nie jest poznana. Podobnie jak w przypadku wielu chorób, prawdopodobnie jest to połączenie czynników biologicznych, psychologicznych i środowiskowych.
Perfekcjonizm w różnych dziedzinach swojego życia, a co za tym idzie, nadmierna koncentracja na własnym ciele. W szkole są to zazwyczaj prymusi. Wielu działaniom, jakie podejmują chorzy towarzyszy lęk przed niepowodzeniem i niepewność sukcesu.
Kolejną charakterystyczną cechą jest zaniżona samoocena. Osoby te opisywane są jako nadwrażliwe, lękliwe, napięte emocjonalnie, podejrzliwe i nieufające innym. Cechuje je negatywna postawa wobec samych siebie, nadwrażliwość na krytykę, poczucie beznadziejności.
Niektóre osoby z anoreksją mogą wykazywać cechy obsesyjno-kompulsywne, które ułatwiają trzymanie się ścisłej diety i rezygnację z jedzenia mimo głodu. Mogą mieć skrajną skłonność do perfekcjonizmu, która prowadzi do przekonania, że nigdy nie są wystarczająco szczupli. Mogą też odczuwać wysoki poziom lęku i angażować się w restrykcyjne jedzenie, aby go zmniejszyć.
Chociaż nie jest jeszcze jasne, które geny są zaangażowane, mogą wystąpić zmiany genetyczne, które zwiększają ryzyko wystąpienia anoreksji u niektórych osób. Niektórzy mogą mieć genetyczne skłonności do perfekcjonizmu, wrażliwości i wytrwałości – wszystkie cechy związane z anoreksją.
Za jedną z głównych przyczyn anoreksji uważa się powszechny kult piękna i szczupłej sylwetki. Promowanie w środkach masowego przekazu patologicznie szczupłych modelek, nadmiernej aktywności fizycznej i stereotypu, że osoby tylko o najmniejszym rozmiarze ubrań mogą odnieść sukces w życiu, ogromnie wpływa na jakość przeżywania w okresie adolescencji.
W pogoni za aktualnymi trendami rozpoczyna się stosowanie diet odchudzających, uprawianie przesadnej aktywności fizycznej i kolejno sięganie po leki przeczyszczające w celu osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Istnieje również przekonanie, że dbałość o swoje ciało jest równoznaczna z unikaniem wielu chorób. Jest w tym oczywiście racja, ale przesadne pielęgnowanie ciała i zdrowia również działa w przeciwnym kierunku i może powodować określone zaburzenia, co więcej zamyka codzienne funkcjonowanie i w tym relacje w błędnym kole nieustającej kontroli i poczucia bezsilności.
Anoreksja występuje najczęściej u dziewcząt i młodych kobiet. Jednakże, coraz częściej to zaburzenie odżywiania obserwowane jest również u młodych chłopców i mężczyzn – prawdopodobnie wynika to z rosnącej presji społeczeństwa.
Rzadko anoreksja występuje u osób po 40. roku życia. Nastolatki mogą być bardziej narażone ze względu na wszystkie zmiany, jakie zachodzą w ich ciałach w czasie okresu dojrzewania. Ponadto, presja rówieśników oraz wrażliwość na krytykę i przypadkowe komentarze odnoszące się do wagi i sylwetki również mogą wpłynąć na rozwój jadłowstrętu.
Pozostałe czynniki ryzyka anoreksji to:
Leczenie najlepiej rozpocząć jak najwcześniej, kiedy tylko pojawią się niepokojące objawy. Zapobiega to utrwalaniu się nieprawidłowych schematów zachowań i myślenia, wystąpieniu powikłań somatycznych. Na wczesnym etapie choroby łatwiej też o pełne jej wyleczenie.
W przypadku obserwowanej utraty masy ciała, zmienionych zachowań i sposobu odżywania wstępnej pomocy możemy oczekiwać od lekarza rodzinnego, który poza oceną stanu fizycznego pomoże wykluczyć inne, potencjalne choroby somatyczne: choroby tarczycy, cukrzycę, chorobę Addisona, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelit, reumatoidalne zapalenie stawów, nowotwór. W dalszej kolejności postępowaniem leczniczym powinien kierować psychoterapeuta, w razie potrzeby psychiatra oraz dietetyk specjalizujący się w terapii zaburzeń odżywiania.
Leczenie często dotyczy nie tylko osoby chorej, ale również jej rodziny i bliskich. Leczenie jest długim procesem i wymaga zaangażowania kilku specjalistów – internisty, psychologa, psychiatry, dietetyka wyspecjalizowanego w zaburzeniach odżywiania, fizjoterapeuty i personelu pielęgniarskiego, przy zaburzeniach hormonalnych, kardiologicznych lub metabolicznych także specjalistów z poszczególnych dziedzin. Podstawowym celem leczenia jest przywrócenie prawidłowej masy ciała, wyrównywanie niedoborów żywieniowych, a niekiedy również leczenie fizycznych następstw długotrwałego niedożywienia. Równolegle prowadzona jest psychoterapia ukierunkowana na zmianę przekonań, nieprawidłowych wzorców myślenia, wyobrażeń dotyczących obrazu własnej osoby, znaczenia wyglądu oraz poprawę relacji intra- i interpersonalnych. Ważnym uzupełnieniem oddziaływań jest terapia rodzinna, która pozwala wywrzeć właściwy wpływ na codzienne środowisko pacjenta oraz wesprzeć go w codziennym radzeniu sobie z chorobą.
W tym długotrwałym procesie bardzo pomocne są też formalne i nieformalne grupy wsparcia.
Hospitalizacja jest konieczna, gdy niedożywienie doprowadza do stanu bezpośrednio zagrażającego życiu. Bezzwłocznie leczenie szpitalne należy podjąć w przypadku spadku masy większego niż 75% dolnej granicy normy, przy poważnych zaburzeniach elektrolitowych, spadku ciśnienia, zaburzeniach rytmu serca. Przy znacznym wyniszczeniu pierwsze etapy wyrównywania niedoborów żywieniowych powinny być prowadzone w warunkach szpitalnych. Hospitalizacja psychiatryczna bywa konieczna przy współwystępowaniu objawów depresji, tendencji samobójczych lub objawów psychotycznych. Leczenie w warunkach szpitalnych warto także rozważyć, gdy mimo terapii ambulatoryjnej postępuje utrata masy. Pomocne tu mogą być wyspecjalizowane ośrodki leczenia zaburzeń odżywiania. W czasie kilkumiesięcznego pobytu prowadzone jest kompleksowe leczenie obejmujące różne formy psychoterapii, edukacji oraz terapię żywieniową.
Anoreksja u mężczyzn stanowi ok. 6% wszystkich przypadków choroby, ale zaznacza się, że dane te mogą być zaniżone. Powszechnie uznaje się, że jest to choroba kobiet, a mężczyźni rzadziej zgłaszają się do lekarza. Z tego powodu trudno jest ustalić faktyczny odsetek mężczyzn zmagających się z anoreksją. Wiele wskazuje na to, że zaburzenia odżywiania u mężczyzn to znacznie bardziej powszechny problem, niż się zwykle uważa.
Istnieje kilka teorii odnośnie do anoreksji u mężczyzn. Rozwój choroby może mieć związek z obecną w mediach presją bycia szczupłym i umięśnionym. Wielu mężczyzn stara się dorównać wzorcom męskiego piękna, zwalczając tkankę tłuszczową i intensywnie ćwicząc. U kobiet anoreksja nierzadko jest powiązana z molestowaniem seksualnym. Ten problem jest rzadszy wśród mężczyzn, dlatego nie ustalono jeszcze, czy bycie ofiarą przemocy seksualnej może mieć znaczenie w rozwoju anoreksji. Wiadomo jednak na pewno, że dużą rolę w rozwoju choroby ma potrzeba kontroli. Mężczyźni, którzy mają poczucie braku wpływu na swoje życie często zaczynają szukać sposobu na zwiększenie kontroli. Najprostsze wydaje się świadome ograniczanie spożywanego jedzenia. Takie działanie pozwala na zredukowanie odczuwanego niepokoju.
Kliniczne objawy anoreksji są takie same jak u kobiet. Jednak istnieje też kilka różnic. Rzadziej notuje się u mężczyzn epizody bulimiczne. Mężczyźni są z reguły bardziej aktywni, ale zgłaszają więcej dolegliwości somatycznych. Są oni często nieaktywni seksualnie lub żyją w poczuciu konfliktu ze swoją homoseksualnością. To właśnie u homoseksualnych mężczyzn anoreksja zdarza się częściej. Niejednokrotnie odnotowuje się także istniejącą przed zachorowaniem nadwagę. Przyczyny psychologiczne i osobowościowe są podobne jak u kobiet.
Symptomy anoreksji u mężczyzn:
Nieleczona anoreksja prowadzi do zaburzeń hormonalnych. U kobiet skutkuje to niepłodnością, a u mężczyzn prowadzi to do obniżenia stężenia testosteronu i gonadotropin. Pomimo powrotu do prawidłowej wagi ciała, obserwuje się przypadki także trwałej niepłodności wśród mężczyzn.
Inne następstwa anoreksji u mężczyzn to:
Bez podjęcia leczenia anoreksja może spowodować wyniszczenie organizmu oraz śmierć.
Sposób leczenia anoreksji u mężczyzn nie odbiega od metod stosowanych w leczeniu kobiet. Ogromnie ważne jest zastosowanie terapii chorób towarzyszących anoreksji. Podstawą leczenia jest jednak psychoterapia. Leczenie jest zwykle długotrwałe. W leczeniu stosowana jest również hospitalizacja, którą wykorzystuje się również w przypadku, kiedy niska waga zagraża zdrowiu lub życiu pacjenta.
Niestety, niewielu mężczyzn poddaje się leczeniu. Według danych szacunkowych tylko jeden na dziesięciu mężczyzn szuka profesjonalnej pomocy w walce z chorobą.
Osoba z zaburzeniami odżywiania w początkowym okresie może nie zdawać sobie sprawy z tego, że jest chora. Może też minimalizować lub ukrywać objawy. Jest to element choroby. Najbliższym czasami również trudno jest zobaczyć objawy. Jak tylko problem zostanie zauważony, zadaniem rodziców, opiekunów czy bliskich jest aktywne wspieranie w podjęciu decyzji o szukaniu pomocy specjalistycznej i szybkie jej znalezienie. Wsparcie może być potrzebne niezależnie od wieku osoby dotkniętej chorobą.
Jeśli chcesz uzyskać pomoc dla siebie lub bliskiej ci osoby, możesz:
1. twój lekarz rodzinny, pediatra lub lekarz internista – podczas wizyty powiedz, co cię martwi, lekarz oceni twój stan zdrowia fizycznego, sposób odżywiania się, zbierze dokładny wywiad. W razie potrzeby zleci wykonanie badań diagnostycznych (krwi, moczu, serca i inne) i poradzi, jaki zrobić kolejny krok. W tym celu możesz zgłosić się do swojej przychodni POZ lub po uzyskaniu skierowania od lekarza rodzinnego do specjalistycznej przychodni lekarskiej. Jeśli jesteś osobą niepełnoletnią wizyta lekarska może się odbyć, jeśli towarzyszy ci rodzic lub twój opiekun prawny.
Ważne! Wyniki badań laboratoryjnych mogą być prawidłowe przy znacząco złym stanie odżywienia i nie wykluczają rozpoznania zaburzeń jedzenia.
2. psycholog / psychoterapeuta – najlepiej wyspecjalizowany w leczeniu osób z zaburzeniami jedzenia – zbierze dokładny wywiad, oceni twój stan psychiczny i emocjonalny, nasilenie zaburzeń odżywiania, w razie potrzeby przeprowadzi badania psychologiczne. Jeśli zostanie postawiona wstępna diagnoza zaburzeń jedzenia, skieruje cię do lekarza psychiatry. Po konsultacji psychiatrycznej i postawieniu diagnozy może pomóc ci w wyborze formy psychoterapii i/lub poprowadzi ją.
W tym celu możesz zgłosić się do:
3. lekarz o specjalizacji psychiatra dzieci i młodzieży lub psychiatra
W sytuacji wystąpienia zaburzeń odżywiania bardzo często niestety, osoby z najbliższego lub dalszego otoczenia ulegają pokusie napiętnowania chorego czy też jego rodziny, np. poprzez obarczanie ich winą za zaistniałą sytuację, niesprawiedliwe ocenianie i krytykowanie, najczęściej za pomocą krzywdzących stereotypów.
Pamiętajmy: „Ani osoba z zaburzeniami jedzenia ani jej rodzina nie są odpowiedzialni za rozwój zaburzenia. Mogą natomiast skutecznie wspierać się w szukaniu pomocy, tym samym przyspieszając proces postawienia odpowiedniej diagnozy i rozpoczęcia właściwego leczenia, co jest warunkiem powrotu do zdrowia”